Afkoopkosten vs. hoge hypotheekrente

Laagje stof op je hypotheek?
6 februari 2019
Alles weergeven

Afkoopkosten vs. hoge hypotheekrente

Hoe kom ik zonder afkoopkosten van een (te) hoge hypotheekrente af?

 

Het eerste antwoord luidt: in principe niet. De bank zal je namelijk altijd willen houden aan je rentecontract en de spelregels die daarbij horen. Rentebemiddeling lijkt hierin een oplossing te bieden, maar als je daar goed aan gaat rekenen kom je erachter dat dit niet de meest voordelige oplossing is. Verstandig om de hulp van een expert in te schakelen! Vaak is het beter om via afkoop van oude rentecontracten, opnieuw te onderzoeken bij welke financier jij je hypotheek wilt voorzetten. Soms is de uitkomst dat je prima opnieuw je financiële zaken kunt regelen bij je huidige bank, onder hun nieuwe tarieven en condities. Echter, vaak komen ook andere partijen in beeld. Een goed moment om deze eens goed te vergelijken. De afkoopkosten en dergelijke kun je natuurlijk uit eigen middelen betalen, maar deze kosten opnemen in je nieuwe financiering kan ook een goede optie zijn. Daar had je misschien nog niet meteen aan gedacht. De meeste banken begrijpen deze situatie en bieden hiervoor wat extra mogelijkheden.

 

Een andere optie welke minder voor de hand liggend is: verkoop je huis en los je dure hypotheek zonder boete af… Een gek idee en zeker niet voor iedere huizenbezitter een mogelijkheid en ook niet echt aantrekkelijk als je nog steeds helemaal verliefd bent op je huis.

 

Is de liefde voor je woning wat bekoeld, bedenk dat je dan in plaats van geld uitgeven aan een boeterente ook een soortgelijk bedrag kunt investeren in een ruimere, duurdere woning maar wél gefinancierd tegen de actuele, lage rente. Hierdoor zou je in principe dezelfde lasten kunnen houden, maar wel meer woongenot en ruimte kunnen genieten! Als je dat toch al ooit van plan was…. Waarom niet nu? Later lijkt nog ver weg, maar misschien is het een idee om juist nu te verandering door te voeren. Samen kijken naar jouw mogelijkheden? Dat kan. Laten we een vrijblijvende afspraak plannen om te zien waar jouw financiële (on)mogelijkheden liggen.